Kompetanse

– Kompetanse bare viktigere

Negotias første nestleder Eirik Bornø var konserntillitsvalgt i Evry da Øyvin Lyche Stray holdt på å miste jobben (se foregående side). Han mener etterutdanning og kompetansedokumentasjon bare blir viktigere i tiden framover.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

Det hjelper med formell dokumentasjon, sier Eirik Bornø, første nestleder i Negotia.

– Jeg har vært med på utallige omstillingsrunder i Evry, og bedriften setter alltid spørsmålet om kompetanse øverst. Bedrifter er beinharde i utvelgelsen av hvem som må gå ved en nedbemanning. Har du ikke den kompetansen de mener er den rette, ligger du tynt an, sier Negotia-nestlederen.

– Kan ikke dette også misbrukes av ledelsen? Ofte er det vel ikke så lett å måle hva en ansatt egentlig har av total faglig ballast?

– Jo, det er riktig, det har jeg opplevd mange ganger. Men det er mye lettere å skyve til side en ansatt når vedkommende mangler dokumentasjon på kunnskapene sine. Vi kan si at det er realkompetansen som teller, men det hjelper alltid å kunne vise til formell dokumentasjon på det man kan.

Bornø peker på at kompetanse et område Negotia vektlegger sterkt i tiden framover.

– Dette er et av områdene i forbundets politiske plattform, som også ble forsterket ved forrige landsmøte. At utviklingen og endringene nå skjer fortere enn før, er ikke bare noe man sier. Den gjør faktisk det. Alle må være forberedt på omstilling – og systematisk etterutdanning er et av svarene på hva som må til for å være attraktiv arbeidskraft.

– Realkompetansen – ervervet gjennom både arbeid og utdanning – er helt sentral. Utfordringen er å få den skikkelig dokumentert. Derfor vil Negotia jobbe for etablering av et nasjonalt system for nettopp dette, sier Eirik Bornø.

Hentet fra politisk plattform vedtatt av Negotias landsmøte

Kompetanse – Negotia vil:

  • At arbeidsplassen skal være en viktig læringsarena hvor det legges til rette for utvikling av kompetanse.

  • At virksomheter investerer i utdanning og kunnskap for alle sine ansatte.

  • At bestemmelsene om kompetansehevende tiltak i avtaleverket forsterkes.

  • Ha på plass nasjonal finansieringsordning for etter- og videreutdanning.

  • Ha på plass et helhetlig nasjonalt system for dokumentasjon og verdsetting av realkompetanse.

  • Styrke etter- og videreutdanningstilbudet til arbeidstakere. Negotia mener arbeidsgiver har et særlig ansvar for å finansiere kompetanseutvikling til sine medarbeidere.

  • Arbeide for bedre tilbud om etter- og videreutdanning for medlemmene, og etablering av et nasjonalt system for verdsetting av realkompetanse.

  • At bedrifter i større grad enn i dag skal forplikte seg til å ta i mot lærlinger.