Kompetanse

Skolering reddet jobben

I databransjen står du i fare å gå plutselig ut på dato hvis du ikke kan dokumentere rett kompetanse. Øyvin Lyche Stray tok etterutdanning – og gikk klar av bedriftens nedbemanning.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

Motvekt. – Du trenger støtte når du får vite at du står på overtallighetslista. Den motvekten fagforeningen representerer, tror jeg er alfa og omega i prosesser som berører de ansatte i en bedrift, sier Negotia-medlem Øyvin Lyche Stray.

64-åringen som nå er ansatt i IBM, har ingen planer om å tre ut av arbeidslivet med det første. Men det var på nære nippet for noen år siden. Daværende arbeidsgiver Evry nedbemannet, og Stray lå dårlig an.

Det var da han tok grep og oppgraderte formalkompetansen.

- Evry ville si meg opp. Jeg sto på nedbemanningslista, og det er tøffe saker å få beskjed om. Jeg følte meg ikke så høy i hatten akkurat da. Når du har passert 60 er du ikke blant de mest attraktive på arbeidsmarkedet lenger. Sånn er det bare. Sjansen er trolig bedre der du er, hvis du har den rette kompetansen å vise til.

Som fagmann på drift av servere for store kunder, var arbeidsdagen til Øyvin Lyche Stray travel med oppgaver knyttet til installering, feilretting og konfigurasjon. Han hadde vært ansatt i Evry siden 1984, og hadde lengst ansiennitet av alle han jobbet sammen med. Men det var ikke godt nok for selskapet da de overtallige skulle velges ut.

Sertifisering gjorde susen

– Fagforeningene er opptatt av ansiennitet, med det legger ikke bedriftene noe særlig vekt på. Det er i hvert fall min erfaring fra den gangen. Det verste er at de som bestemmer hvem som må gå gjerne ikke kjenner dem de velger ut. Selv om du har lang erfaring og masse relevant kunnskap, er det ikke sikkert du vurderes som verdifull arbeidskraft.

«Jeg er ganske sikker på at jeg måtte ha sluttet i Evry den gangen, hvis jeg ikke var organisert»

Strays mottrekk ble å gå i gang med studier for å skaffe seg oppdatert Microsoft-sertifisering. Det innebar gjennomgang av et omfattende pensum og avsluttende eksamen – alt på engelsk.

Hvordan var det å bli student som seksti pluss?

– Det var krevende. Å pløye gjennom 600 sider med krevende fagstoff på engelsk er en utfordring. Da må man skjerpe seg. Men jeg var motivert, kom meg greit igjennom stoffet og sto på eksamen, sier Øyvin Lyche Stray.

Og dermed kunne han legge fram den formalkompetansen som skulle til for at han fikk beholde jobben som serverdrifter – godt hjulpet de tillitsvalgte i Negotia-klubben.

God hjelp av tillitsvalgte

Negotia har hatt stor medlemsklubb i Evry i mange år. Stray understreker at han fikk uvurderlig hjelp av de tillitsvalgte når han trengte det som mest.

– De tillitsvalgte jobbet hele tiden for oss som var medlemmer. Jeg er veldig takknemlig for måten de stilte opp på da jeg trengte det. Du trenger virkelig støtte når du får vite at du står på overtallighetslista. Den motvekten fagforeningen representerer, tror jeg er alfa og omega i prosesser som berører de ansatte i en bedrift. Du har ikke så mye du skulle ha sagt hvis du står helt aleine.

– Jeg er ganske sikker på at jeg måtte ha sluttet i Evry den gangen, hvis jeg ikke var organisert, sier 64-åringen.

– Moro å jobbe

Stray er nå ansatt i IBM. Den tradisjonsrike databedriften overtok mange ansatte fra Evry for et par år siden. Han har vært med på mange omstillinger og selskapsendringer opp gjennom årene. Det er en urolig bransje med en galopperende faglig utvikling – som «vår mann» på 64 har ambisjoner om å være en del av i mange år ennå.

«Det verste er at de som bestemmer hvem som må gå gjerne ikke kjenner dem de velger ut.»

– Arbeidsdagen min er i utgangspunktet både travel og stressende. Men saken er at jeg synes det er veldig moro å jobbe. Mestringsfølelsen det gir å gjøre en skikkelig jobb, er veldig verdifull for meg. Kanskje jeg skremmer noen ledere nå, men jeg holder gjerne på til jeg blir minst 70.

– Du er altså ikke av dem som ser fram til en rolig og tilbakelent pensjonisttilværelse?

– Nei, absolutt ikke! Å være i vigør, bruke hodet, bidra …, det gir mening!. Og nå er det forresten kommet en ny versjon av sertifiseringen, som jeg alt er i gang med.