Klubbdrift

Tariffavtalen – kjernen i det organiserte arbeidslivet

Avtaleverket er opprettet av og utviklet mellom partene i arbeidslivet. Bestemmelsene og rettighetene i avtaleverket supplerer det man ellers er omfattet av som arbeidstaker gjennom lover (som arbeidsmiljøloven) og eventuelle bedriftsvise avtaler. Avtaleverket (tariffavtalen) består av to deler – hovedavtalen og overenskomsten – som vanligvis er to separate hefter.

Hovedavtalen inneholder populært sagt generelle kjøreregler for hvordan partene skal forholde seg til hverandre til daglig og i situasjoner som oppstår. Rettigheter og plikter, drøftinger og forhandlinger, samarbeid, informasjon og medbestemmelse er sentrale momenter.

Overenskomsten omhandler i større grad konkrete arbeidsvilkår – eksempelvis arbeidstid, overtid, lønnsforhandlinger, korte velferdspermisjoner, avtalefestet pensjon med mer. Overenskomsten kan utfylles ved at det lages særavtaler mellom de lokale partene i bedriften (Negotia-klubben og bedriften). En særavtale vil dermed være en del av tariffavtalen.

Ofte sier man tariffavtale og mener hele avtaleverket med begge enhetene. Begrepene brukes om hverandre i daglig tale.

Negotia har som mål å opprette tariffavtale for flest mulig av medlemsgruppene. Hvilken avtale som er aktuell avhenger av bedriftens arbeidsgivertilknytning, eventuelt om bedriften er uorganisert.