Brev fra forbundslederen

Tid for å tenke offensivt

Monica A. Paulsen

Forbundsleder i Negotia

Den økonomiske situasjonen i forkant av vårens vakreste eventyr – lønnsforhandlingene og hovedoppgjøret – preges av vekst, høyere sysselsetting, lavere arbeidsledighet og virksomheter som melder om større investeringslyst enn på lenge.

Vi har vært i gjennom en periode hvor mange har fått sin arbeidshverdag brutalt snudd på hodet. Men alt tyder på at 2018 har startet bedre for de fleste av oss. I Negotia opplever vi akkurat nå medlemsvekst og en stagnasjon i søknader om fritak fra kontingent på grunn av arbeidsledighet. Ikke minst opplever vi økt interesse fra unge kunnskapsarbeidere i det private næringsliv. Vi er optimistiske og håper at denne trenden fortsetter utover året.

Som forbund har vi i den tøffe perioden som har vart noen år, vist moderasjon og tatt vår del av ansvaret. Nå er tiden inne for å tenke mer offensivt. De ferske tallene fra TBU (Teknisk beregningsutvalg), viser at gjennomsnittlig lønnsvekst i 2017 lå på 2,5 prosent både for industriarbeidere og funksjonærer. TBU anslår at den gjennomsnittlige konsumprisveksten vil bli på omkring 2 prosent i 2018. Usikkerheten i prisvekstanslaget for 2018 er spesielt knyttet til utviklingen i kronekursen og energiprisene framover.

Vi går inn i årets hovedoppgjør med en forventing om reallønnsvekst og økt kjøpekraft i 2018.

Negotia avholdt i begynnelsen av mars sin årlige tariffkonferanse, hvor mange av våre tillitsvalgte var samlet for å diskutere krav i årets hovedoppgjør. Et viktig fokus for Negotia i 2018 er bedriftsdemokratiet. Et tema som også vil komme for fullt når vi i april måned drar i gang våre regionsmøter. Både disse og tariffkonferansen er arenaer hvor medlemmer og tillitsvalgte får anledning til å påvirke jobben som skal gjøres.

At ansatte bidrar til verdiskapningen i virksomhetene, er viktig å understreke når det er lønns- og tariffoppgjør. De tillitsvalgte har en oppgave i å formidle dette lokalt. Målet er innflytelse på lønns- og arbeidsbetingelser. Dessuten medbestemmelse og bedriftsdemokrati, slik at arbeidslivet stadig forbedres. Disse temaene setter vi høyt på agendaen på årets regionsmøter og andre arenaer i tiden framover.

Negotia har i det siste samarbeidet med Finansforbundet, Parat og Delta i et felles prosjekt for å finne tiltak som gjør oss godt rustet til å møte fremtidens endringer i norsk arbeidsliv. Norsk fagbevegelse er fortsatt sterk, men viser en svakt synkende tendens. Det er viktig å finne gode løsninger som kan motvirke dette.

Jeg benytter muligheten til å ønske dere alle en riktig god påske når den tid kommer.