Fagaktuelt

Drøftingsmøter er for de lokale partene

Flere tillitsvalgte erfarer for tiden at ledelsen stiller med fagpersoner utenfra som representerer bedriften, eller på annen måte er aktive i drøftelsesmøtene. Dette er ikke i tråd med hovedavtalens bestemmelser.

Nina Møglestue

Forhandlingssjef i Negotia

En typisk situasjon er at bedriftens ledelse har informert og varslet om kommende omorganisering og nedbemanning. I påfølgende drøftingsmøter opplever de tillitsvalgte at ledelsen har leid inn en ekstern fagperson, gjerne en advokat. Personen er ukjent for de tillitsvalgte og de har naturlig nok ikke bygd opp en samarbeidsrelasjon.

Tillitsvalgte opplever større usikkerhet, et mer anstrengt drøftingsklima og en profesjonell motpart som kjører en knallhard prosess. Tillitsvalgte føler seg satt ut av spill.

Heldigvis er veien kort til å ta kontakt med forhandlingsavdelingen. De fleste tar en telefon til oss for å be om råd. Vi oppfordrer om å gjøre det når man opplever situasjoner som beskrevet.

Negotia mener at hovedavtalens bestemmelser er klar. Intensjonen og forståelsen av hovedavtalens bestemmelser er at informasjon, samarbeid, medbestemmelse og drøftinger skal skje mellom de lokale partene!

Dersom tillitsvalgte opplever at bedriften stiller med andre personer som er leid inn, supplerer eller erstatter ledelsen, er Negotias klare råd å si i fra at dette er i strid med hovedavtalens bestemmelser. Ta en telefon til Negotia, skriv protokoll om uenighet om avtalens intensjon og forståelse, eller be om at møtet utsettes.

Før du stiller i drøftingsmøte – les hovedavtalens bestemmelser om informasjon, samarbeid og medbestemmelse! Du finner dem her:

  • Hovedavtalen NHO/YS

  • Kapittel IX

  • Hovedavtalen Virke/YS

  • Kapittel IV

  • Hovedavtalen Spekter/YS del II, kapittel III.

Og igjen – ikke nøl med å kontakte Negotia når det er noe dere lurer på.

Nina Møglestue, Forhandlingssjef i Negotia