Leder

Spenstige mål

Terje Bergersen

Ansvarlig redaktør

Etter valget på landsmøtet i november heter Negotias nye forbundsleder Eirik Bornø. Med seg i forbundsstyret har han både erfarne folk og flere nykommere. Ambisjonene som er lagt gjennom det strategiske planverket gjeldende for den neste treårsperioden, er høye.

Et av de spenstige målene er at Negotia innen utgangen av 2026 skal ha 25 000 medlemmer. Akkurat nå ligger medlemstallet og vaker rundt 22 000. Det betyr en økning på rundt 470 i løpet av innebærende år. I og for seg er dette en pen utvikling, men likevel langt fra det som er siktemålet de neste tre årene. Skal målet om tjuefemtusen nås, må det i gjennomsnitt oppnås en vekst på tusen per år. Det er sprekt!

Bare for ordens skyld; her snakker vi naturligvis om netto vekst, altså produktet av det som kommer inn og det som forsvinner ut. Blant fagforbundene her i landet er det ikke bare Negotia som har høye utmeldingstall som en av utfordringene. Frafallet har mange årsaker, og noe av det er naturlig. Men det er nok også en del utmeldinger som kunne vært unngått. Tiltak for bedre stabilitet i medlemsrekkene må derfor være en viktig oppgave for Negotia i tiden framover.

Minst like viktig er det å innrette rekrutteringsarbeidet smart og effektivt for å oppnå de ønskete resultatene. Når vi i tidligere numre av magasinet har eksponert tillitsvalgte og klubber som har oppnådd gode rekrutteringstall, peker de som oftest på samtalen som den beste metoden. "Snakk med uorganiserte kolleger, fortell hva klubben gjør på arbeidsplassen, inviter til medlemskap", lyder budskapet fra dem som har erfaring. Det er verdt å lytte til.

Dessuten er det grunn til å minne om at vekstmålet må være et prosjekt som involverer hele organisasjonen; administrasjonen, forbundsstyret, klubbene og avdelingene. Et felles løft for at Negotia skal bli et enda mer attraktivt forbund å være medlem i – og melde seg inn i.

Andre mål i den nye strategiske planen er at Negotia skal ha kompetente tillitsvalgte med en sterk posisjon og innflytelse på egen arbeidsplass, og at medlemmenes rettigheter skal styrkes. Og jobben som skal gjøres må altså være så solid at Negotia i sum blir en enda bedre arbeidstakerorganisasjon. Det er det all grunn til å heie på!