Kronikk

Et mer politisk og sterkere YS

Tekst:
Hans-Erik Skjæggerud,
YS-leder

Kronikkforfatter, YS-leder Hans-Erik Skjæggerud, på Negotias landsmøte i november.

Foto: Terje Bergersen

Arbeidsfolks rettigheter er under press over hele verden. I mange land i det globale sør er det livsfarlig å være fagorganisert. Nylig ble to fagforeningsaktivister drept i Bangladesh. I Europa ser vi at våre venner i Italia og Spania kjemper for retten til å streike og forhandle lønn, altså selve kjernen i det frie arbeidsliv. Til og med i vårt eget Norden opplever vi nå at den finske regjeringen strammer inn på helt grunnleggende rettigheter.

Her i Norge står mange fortsatt uten en fagforening i ryggen, fordi de jobber i bransjer hvor fagforeningsarbeid er vanskelig, eller fordi vi som fagforeninger ikke har spurt om de ønsker å organisere seg. Får vi flere til å organisere seg, står vi bedre rustet i forsvaret av arbeidstakernes rettigheter. Hvis vi ikke står samlet vil også vi oppleve oppsplitting av strukturer som verner arbeidstakerne og sikrer et anstendig arbeidsliv.

Samtidig er vi nå inne i en periode med dyrtid. For en tid tilbake hadde Aftenposten en tankevekkende artikkel der de skrev om hvilke søkeord som er mest populært på finn.no. Etter at ordet «sofa» har vært det mest brukte søkeordet de siste årene er det nå ordene «gis bort» som er mest søkt. Dette illustrerer at Norge har et fattigdomsproblem.

Det viktigste vernet mot fattigdom, arbeidsløshet og svekkede rettigheter er arbeidstakerorganisasjonene. Men skal vi klare vårt samfunnsoppdrag må vi være sterke. Som leder i YS vil jeg i tiden fremover fokusere min innsats på å gjøre YS og medlemsforbundene sterkere.

Skal vi klare det må vi bli en tydeligere politisk aktør. Med politisk mener jeg ikke partipolitisk. Jeg har ingen tro på at YS knytter seg til en bestemt politisk retning, eller politiske partier. Tvert imot; YS’ partipolitiske uavhengighet er vår styrke. Hos oss skal alle arbeidsfolk føle at de hører hjemme, uavhengig av hvilket partipolitisk ståsted de måtte ha. Vårt politiske engasjement skal bygge på det arbeidslivspolitiske. Det er vår rolle.

Men jeg ønsker likevel et tydeligere YS. Vi må meisle ut posisjoner basert på den virkeligheten våre medlemmer opplever på arbeidsplassen og i hverdagen. Vi må ha en klar politikk og som folk kjenner seg igjen i. Vår partipolitiske uavhengighet må ikke gjøre oss nervøse for å ta klare og tydelige valg. Tvert om; vi skal være krystallklare og spisse, gjerne kontroversielle og tøffe, men også smarte og pragmatiske. La meg ta et par eksempler:

Barnetrygden er ett av de viktigste tiltakene mot fattigdom. YS var en av de første organisasjonene på arbeidstakersiden som krevde at nivået på barnetrygden måtte økes. Det kommer alle våre medlemmer til gode, men det er også smart for hele samfunnet. Et annet eksempel er strøm. Tidligere i år krevde YS-forbundet Negotia treffsikre og forutsigbare strømtiltak for næringslivet. Det er et godt eksempel til etterfølgelse: Å være raskt ute, med klare politiske krav på politikkområder som betyr mye for mange. Vi må mene mer og vi må være tydelige i våre budskap. Det er rollen til en moderne arbeidstakerorganisasjon som YS.

YS går inn i det nye året med stort pågangsmot og entusiasme. Vi er en helt unik hovedorganisasjon. I motsetning til LO er vi partipolitisk uavhengig. I motsetning til Unio har vi en enorm bredde i yrkesgruppene våre. Og i motsetning til Akademikerne organiserer vi folk fra gølv til toppledelse. Ingen av de andre hovedorganisasjonene er som YS. Det gir oss det beste fundamentet for å være en tydelig stemme i norsk arbeidsliv. Den stemmen skal vi bruke!