Artikkel

Negotia møter studenter

Denne våren var det premiere for samarbeidet mellom Negotia og Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Gjennom tre forelesninger fikk studenter og deres mentorer et innblikk i fagbevegelsen og det organiserte arbeidslivet.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

Framtidens arbeidstakere. Studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge satte pris på å få informasjon om det organiserte arbeidslivet. Fra venstre: Marie Ødegård, Fredrick Bjerke og Felix Haave.

– Det var deltakere i mentorprogrammet på USNs campuser i Drammen, Borre og Bø som fikk besøk av Negotia i våres. Avtalen ble inngått i vinter og det er bestemt at den blir videreført til neste år.

Forstå sammenhengene

En prat med tre av studentene i Drammen, bekrefter at kunnskap om hvordan det organiserte arbeidslivet fungerer er nyttig.

– Det har vært interessant med foredrag utover i mentorprogrammet. Vi har tidligere hatt besøk av NHO, og det var nyttig å få litt utfyllende informasjon om trepartssamarbeidet gjennom Negotia. Det er viktig å forstå hvordan velferdssamfunnet og arbeidslivet i Norge har utviklet seg, sier Marie Ødegård (økonomi og ledelse).

«Det er viktig å forstå hvordan velferdssamfunnet og arbeidslivet i Norge har utviklet seg.»

Marie Ødegård, student ved USN

– Ja, for sammenhengene kommer ikke alltid fram. Unge folk er nok ikke særlig klar over hvorfor ting er som de er her i landet. Tariffoppgjør og mekling, streik og lockout … Kunnskapen der er nok litt begrenset, kommenterer Felix Haave (statsvitenskap).

– Bra med alternativer

Begge sier det er stor sannsynlighet for at de vil melde seg inn i en fagforening når de får seg jobb og kommer ut i arbeidslivet. Dessuten at det er bra det finnes ulike alternativer.

Studentkollega Fredrick Bjerke er derimot mer i tvil om det å organisere seg.

– Jeg kjenner til LO via min bror som er medlem der. Og hvordan de særlig støtter Arbeiderpartiet. Det gjør meg tvilende til å bli medlem, ikke nødvendigvis fordi de støtter Arbeiderpartiet, men fordi de ikke er partipolitisk uavhengige. Dessuten er alle de store kampene vunnet, de tingene vi har igjen i dag er bagateller i forhold til hva man har kjempet for de siste 100 årene. Vi har det så godt takket være andres innsats at mange ikke ser vitsen med fagforeninger.

Felix Haave bryter inn:

– Men rettighetene må jo ivaretas, og det tror jeg ikke går av seg selv. Vi får høre, blant annet av mentorene våre, at alt går fortere i arbeidslivet nå enn før. Og stadig flere bedrifter fjernstyres av en ledelse som kanskje sitter utenlands. Jeg tror dette er en trussel mot partssamarbeidet, og at det derfor fortsatt er viktig med organisasjoner – på begge sider.

Undervisning. Kristoffer Lien Heitmann og Mona Hermansen i sving med undervisningen for studenter og mentorer på USN campus Drammen.

Kompetanseutvikling

Når det gjelder spørsmålet om hva som er viktig for at fagforeningene skal tiltrekke seg unge arbeidstakere, peker alle tre på kompetanseutvikling som en nøkkeloppgave.

– Det har jo vært mange eksempler på nedbemanninger de seinere årene, sier Fredrick Bjerke. – Blant annet i oljebransjen, hvor ansatte blir sagt opp fordi de ikke har bra nok kompetanse. Kompetanse er viktig.

– Ja, og den digitale utviklingen vil nok bare forsterke seg og true flere arbeidsplasser. Fagforeningene vil ha en oppgave med å bidra til at de ansattes kompetanse utvikles, sier Marie Ødegård, og får bekreftende nikk fra medstudentene.

Face to face

Rådgiver Mona Hermansen og advokatfullmektig Kristoffer Lien Heitmann fra Negotias administrasjon, holdt forelesningene for USN-studentene. I presentasjonen satte de fokus på fagbevegelsens historie, trepartssamarbeidet i Norge, og mulighetene det organiserte arbeidslivet gir for dialog og gode løsninger mellom partene.

– Dette var en spennende oppgave. Det er viktig at fakta om det organiserte arbeidslivet kommer inn i utdanningen. Etter det jeg forstår har disse studentene tidligere hatt besøk av NHO. Dermed får de informasjonen fra begge sider og kan danne seg et helhetlig inntrykk, sier Mona Hermansen.

Hun og kollega Lien Heitmann er fornøyd med responsen:

– Det kom bra med spørsmål fra både studentene og mentorene, særlig i Drammen der vi holdt forelesningen sammen. Vi opplevde interesse og engasjement, og jeg tror tilhørerne syntes det vi formidlet var viktig.

Da de to foreleserne stilte spørsmål om hva som kjennetegner den «perfekte arbeidsplassen», kom blant annet disse innspillene:

«Seks ukers ferie, god pensjon, inkluderende arbeidslivsmiljø, fleksibilitet, forutsigbarhet og trygghet.»

– Arbeidstakerorganisasjonene har kjempet fram rettigheter på nettopp områder som dette, som det er viktig både å beholde og utvikle gjennom et godt partssamarbeid, kommenterer Mona Hermansen.

FAKTA

  • Negotia inngikk i mars 2018 avtale med Universitetet i Sørøst-Norge om å holde forelesninger med fagbevegelsen og det organiserte arbeidslivet som tema.

  • Avtalen gjelder for universitetets mentorprogram – i 2018 på campusene i Drammen, Borre og Bø.

  • Mentorprogrammet er en del av USNs satsing med å koble akademia og arbeidsliv. I programmet har hver student en representant fra arbeidslivet som sin mentor.

  • Avtalen mellom USN og Negotia videreføres i 2019.

Flere forelesninger

Arbeidslivskoordinator Trond I. Østgaard er fornøyd med prøveprosjektet, og ser fram til et videre samarbeid om flere forelesninger på universitetet.

– Mentorprogrammet er en del av vår satsing med å koble akademia og arbeidsliv. Studenter har nytte av å bygge et nettverk med tanke på sine framtidige karrieremuligheter. Vi erfarer et savn hos mange unge arbeidstakere om hvordan norsk arbeidsliv fungerer. Inputen vi har fått gjennom disse foredragene er tatt godt imot, det bidrar til den enkeltes kompetansebygging på et viktig felt. Vi gleder oss til å videreføre avtalen med Negotia til neste år, sier Østgaard.

«Inputen vi har fått gjennom disse foredragene er tatt godt imot, det bidrar til den enkeltes kompetansebygging på et viktig felt»

Trond I. Østgaard, arbeidslivskoordinator ved USN

Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen sier at avtalen med USN betyr at man tar steget fra ide til handling.

– Det har lenge vært snakket om at kunnskap om arbeidsliv og organisering må inn i utdanningssystemet. Med denne avtalen tar vi steget fra ideer til handling. Forhåpentlig blir dette starten på et langsiktig samarbeid som bidrar til å øke kunnskapen om trepartssamarbeidet og verdien av et organisert arbeidsliv, sier forbundsleder Monica A. Paulsen.

Forbundslederen håper på smitteeffekt til flere utdanningsmiljøer.

– Jeg håper erfaringene vi gjør oss blir så interessante at andre høyskoler og universiteter blir fristet til å se på tilsvarende tilbud. Kunnskapsformidling om bedriftsdemokrati, samarbeid og medbestemmelse i arbeidslivet, bør på sikt innarbeides i offisielle utdanningsløp, sier Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen.

Banebrytende samarbeid. Avtalen mellom Negotia og Universitetet i Sørøst-Norge er en nyskapning som bringer kunnskap om fagbevegelsen og partsamarbeid inn i utdanningen. Fra venstre: Forbundsleder Monica A. Paulsen, rådgiver Mona Hermansen, advokat Kristoffer Lien Heitmann og arbeidslivskoordinator Trond I. Østgaard (USN).