Lønnsforhandlinger

Bransjemessige og lokale forhold

I det lokale lønnsarbeidet er det også aktuelt å sjekke lønnsnivået både i andre bedrifter i samme bransje, og i samme geografiske område.

Dokumentasjon på hva tilsvarende stillingsgrupper tjener vil alltid være nyttig. Selv om arbeidsgiverne kan ha interesse av å holde lønningene nede, vil de samtidig være opptatt av å ha et konkurransedyktig lønnsnivå. Dette er grunnleggende både for å holde på eksisterende ansatte og for å skaffe ny kvalifisert arbeidskraft.

Husk at arbeidsgiverne ofte er mye reddere for å bli utkonkurrert på lønn og miste verdifull arbeidskraft enn de er villige til å innrømme. Derfor skal de tillitsvalgte i forhandlingene være bevisste på den verdien de ansattes kompetanse representerer – og sørge for at ledelsen blir fortalt dette.

Bedriften er helt avhengig av din og dine kollegaers kunnskap og erfaring. Derfor fortjener dere også et godt lønnsoppgjør!

«Husk at arbeidsgiverne ofte er mye reddere for å bli utkonkurrert på lønn og miste verdifull arbeidskraft enn de er villige til å innrømme.»

Instruksjonsfilm

Nytt av året er at du kan snurre film som en del av forberedelsene til lønnsoppgjøret lokalt. Instruksjonsfilmen om «de fire kriteriene» som har vært tilgjengelig på forbundets nettside en stund, får selskap av en som tar for seg oppbyggingen av lønnskrav.

Negotia håper filmene bidrar til at tillitsvalgte og lønnsutvalg i Negotias medlemsgrupper møter enda bedre forberedt til de lokale lønnsforhandlingene enn tidligere. Du finner dem på nettsiden under Min side.

Det er planer om å lage flere instruksjonsfilmer om både lønnsarbeid og andre temaer etter hvert.