Artikkel

Prosjekt dialog

Pilotprosjektet om bedre samarbeid mellom ansatte og arbeidsgivere i bedrifter på Virke-området er gjennomført. – En veldig positiv opplevelse, sier deltakerne fra Gausdal Landhandleri.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

Vinnerkonsept. Partene i Gausdal Landhandleri tror bedre informasjonsdeling, kommunikasjon og samhandling gjør bedriften bedre rustet i kampen om markedsandelene. Fra høyre: John Magnar Lysbakken og Tonje Katrine Kristiansen (begge tillitsvalgte), Trine Sommerfelt Stenberg (HR-sjef) og utviklingskonsulent Nina Harbo (Negotia).

– Fire virksomheter med medlemsgrupper i YS-forbundene Negotia, Parat, YTF og Finansforbundet, har vært med i prosjektet sammen med arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Prosjektet er initiert av Negotia og har gått under betegnelsen «Sammen om bedre løsninger». Det er holdt to kursdager hvor tillitsvalgte og ledere har jobbet med kommunikasjon og samhandling.

Suksessfaktor

Utviklingskonsulent Nina Harbo i Negotia har vært prosjektleder og har hatt ansvaret for opplegget og gjennomføringen.

– Dette har vært et pilotprosjekt hvor hensikten er å fokusere på at kommunikasjon mellom partene er en viktig suksessfaktor for bedriftene. Eiere, ledelse og ansatte er alle interessert i god utvikling. Konsulentselskapet Solid Utvikling har ledet deltakerne gjennom to intense dager med fokus på samhandling og ressursutnyttelse som skaper positive effekter, sier Nina Harbo.

Hun forteller at tilbakemeldingene er svært gode, noe som bekreftes av dem som deltok fra Gausdal landhandleri.

– Jeg opplever at det å jobbe sammen på den måten vi har gjort disse to kursdagene, bidrar til økt trygghet. Å etablere en felles forståelse for de utfordringene vi skal takle, styrker oss. Vi er en bedrift med 16 lokasjoner, og burde egentlig involvert hele bedriften i en prosess som denne, sier HR-sjef Trine Sommerfelt Stenberg.

Ikke bare motparter

Tillitsvalgte Tonje Katrine Kristiansen og John Magnar Lysbakken er enige med Stenberg. Kristiansen legger til:

– Dette har vært veldig utviklende. Det betyr noe at vi blir bedre kjent med hverandre i en annen sammenheng enn rundt forhandlingsbordet. Det er med på å ufarliggjøre partssamarbeidet. Vi er ikke bare motparter, vi skal utvikle bedriften i fellesskap. Jeg tenker at det viktige nå vil være å ta med det vi har lært og bruke det aktivt i hverdagen.

Arenaene hvor det skal skje er blant annet i bedriftens arbeidsmiljøutvalg og samarbeidsutvalg, hvor det er fire faste møter i året.

– Vi kan bli flinkere med informasjonsdelingen og mer bevisste på hvordan vi griper an og følger opp forskjellige saker, sier Trine Sommerfelt Stenberg.

Alle tre peker på at de også har lært mer om seg selv gjennom pilotprosjektet – blant annet om sine reaksjonsmønstre og hvordan de virker på andre.

– Dette tror vi er viktig for å ta et steg videre, kommenterer de.

De to tillitsvalgte minner litt spøkefullt om at de uken etter intervjuet gjøres skal i gang med lønnsforhandlinger, og at de der får anledning til å bruke den nye kunnskapen de har fått.

Ønsker videreføring

Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen brenner for partssamarbeid og bedriftsdemokrati, og håper «piloten» baner vei for flere prosjekter av samme type.

– Jeg er veldig fornøyd med at Negotia fikk dette prosjektet på skinner sammen med Virke. De virksomhetene som klarer å utnytte ressursene best mulig gjennom et bevisst partssamarbeid blir vinnerne i morgendagens arbeidsmarked. Dette er selve kjernen i hva det organiserte arbeidslivet handler om – en sterk, involverende samhandlingskultur som fremmer utvikling og resultater, sier Negotias forbundsleder.

FAKTA

Sammen om bedre løsninger

Pilotprosjekt for ledere og tillitsvalgte i fire bedrifter tilsluttet Virke, med ansatte organisert i YS-forbundene Negotia, Parat, Yrkestrafikkforbundet og Finansforbundet. Gjennomført i form av to dagssamlinger, ledet av konsulentselskapet Solid Utvikling. Prosjektlederansvar: Negotia. Finansiering: Opplysnings- og Utviklingsfondet mellom YS og Virke.

Samarbeid som en vinnerkultur

  • Er det et potensial til å få mer ut av samarbeid og kommunikasjon med tillitsvalgte?

  • Hvordan kan bedriften etablere mer effektive samhandlingsprosesser som sparer tid, ressurser og genererer positive effekter?

De deltakende virksomhetene skal oppnå:

  • Mer effektive samarbeidsprosesser?

  • Potensial for styrket omdømme til bedriften

  • Mer proaktiv og nyskapende bedrift

  • Utvidet handlingsrom til virksomhetsutvikling og økonomi

  • Færre konflikter basert på uenighet mellom ansatte og ledelse

Fokusområder

  • Kommunikasjon som fremmer samarbeid

  • Arbeid mot felles målsetninger

Negotias kurstilbud høsten 2018

Kompetanseprogrammet for nye tillitsvalgte

Modul 1, 2 og 3. Første samling 29.–31. august.

Praktisk lederutvikling

Modul 1, 2 og 3. Første samling 29.–31. august

Konflikthåndtering

5. og 6. september

Kompetanseprogrammet for nye tillitsvalgte

Modul 1, 2 og 3. Første samling 3.– 5. oktober

Samling for nye tillitsvalgte og mentorer

11. og 12. oktober

NYHET!

Samling for tillitsvalgte som har medlemmer på flere lokasjoner: 31. okt.–1. nov.

Arbeidslivsjus

5.–7. desember

Mer informasjon på negotia.no