Lønnsforhandlinger

Resultater i årets hovedoppgjør

Forhandlingsdelegasjonen. Negotias representanter i oppgjøret mellom YS og NHO. Fra høyre: Forbundsleder Monica A. Paulsen, assisterende forhandlingssjef Nils Blomhoff og rådgiver Kathrine Fosnes Olsen.

Foto: Terje Bergersen

Løsningen i årets hovedoppgjør mellom partene på NHO-området satt langt inne. 15 timers mekling etter at den offisielle fristen var gått ut, måtte til for å bringe partene til enighet. De etterfølgende forhandlingene på de øvrige tariffområdene har også falt på plass. Her gis en kort oppsummering av de viktigste resultatene.

NHO

Avtalefestet pensjon – AFP.

Enighet om endringer som vil gi større unntak fra vilkåret om at søker skal være ansatt og reell arbeidstaker de tre siste årene før uttakstidspunktet for å kvalifisere til AFP. I tillegg vil grensen for hvor lenge arbeidstaker kan ha vært syk eller uføretrygdet utvides fra 26 uker til 104 uker.

I løpet av 2018 skal det skal gjennomføres en utredning for å komme fram til en mer rettferdig og forutsigbar AFP-ordning. Den nye modellen skal være bærekraftig for framtiden, samtidig som full opptjening i ordningen skal være på linje med dagens nivå.

Slitertillegg. Sluttvederlagsordningen i tariffavtalen avvikles, og midlene derfra brukes til å etablere et slitertillegg til dem som går av ved 62, 63 eller 64 år uten arbeidsinntekt ved siden av. For å få ytelsen, vil det stilles krav om innvilget AFP. Ordningen søkes etablert og satt i drift 1. januar 2019.

Lønn. Siden det er et samordnet oppgjør, er det gitt sentrale tillegg også på Negotias overenskomster som normalt kun har lokale lønnsforhandlinger. Alle medlemmer på NHO-området får dermed et sentralt tillegg på kr 1,30 per time (kr 2535 per år) med virkning fra 1. april. Lønnsrammen for oppgjøret er beregnet til 2.8 prosent.

For øvrig gjennomføres lokale lønnsforhandlinger som vanlig. Utgangspunktet for disse er den enkelte bedrifts økonomiske virkelighet, beskrevet gjennom de fire kriteriene.

Virke

Generelt. Enighet om AFP-modell med overgangsordning og utredning tilsvarende NHO-området. Det samme gjelder slitertillegget og den økonomiske rammen.

Lønn Det gis et generelt tillegg på 0,75 kroner per time til alle fra 1. april, som også legges på minstelønnssatsene fra samme dato.

Lønnstrinn 6 (høyeste sats i minstelønnstabellen) heves med ytterligere 6,20 kroner per time, med virkning fra 1. februar. Dette tilsvarer 1008 kroner per måned. Trinn 6 i minstelønnstabellen får dermed en total økning på 6,95 kroner per time fra 1. april.

Ny minstelønnssats på 219,50 kroner per time for ansatte på sentrallager innen varehandelen.

Det føres i tillegg lønnsforhandlinger lokalt innen de overenskomstene det finnes bestemmelser om dette.

Spekter

Generelt. Enighet om AFP-modell med overgangsordning og utredning tilsvarende NHO-området. Det samme gjelder slitertillegget og den økonomiske rammen.

Lønn. Generelt tillegg til alle på minst 1.950 kr. Alle med grunnlønn på 417.726 kroner eller mindre, får ytterligere et lønnstillegg på 4.875 kroner per år. (lønnstilleggene ikke gjelder ansatte i helseforetakene. De avtales i egne forhandlinger).

Det føres i tillegg lønnsforhandlinger lokalt innen de overenskomstene det finnes bestemmelser om dette.

Utdypende informasjon om hovedoppgjøret 2018 finnes på nettsiden negotia.no