Spør oss

Negotias rådgivere og advokater svarer

Send ditt spørsmål til forhandlingsavdelingen@negotia.no

På sommerjobb som 14-åring

Spørsmål: Min datter på 14 har vært så heldig å få sommerjobb i noen uker. Hun er kjempeglad og ser fram til å tjene egne penger. Hva bør vi foreldre tenke på før vi «slipper henne løs» og for at hun skal få en god start i arbeidslivet?

Svar: Du er jo medlem i Negotia og kan bruke medlemsfordeler og oppslagsverk på negotia.no - Min side. Du logger deg inn med e-postadressen din som vi har i medlemsregisteret. Her er ellers noen kjøreregler som dere bør tenke på:

Når man er så ung som 14 år kan man ta lettere arbeid som servering, rydding osv. Sjekk at det gis god opplæring og at datteren din vet hva som forventes av henne. Sjekk også at hun vet litt om hvilket ansvar hun har i forhold til arbeidsgiver og til dem hun skal jobbe sammen med. Fortell gjerne noen historier fra ditt eget arbeidsliv - både gode og dårlige opplevelser. Hun bør ha en kontrakt hvor det står hva hun skal tjene. Videre må det være avklart hvem hun skal spørre hvis det er noe hun lurer på og ikke forstår. Pass på at arbeidet ikke er for tungt, og at hun ikke blir satt til å betjene maskiner hun aldersmessig ikke har lov til å betjene. Helse er viktigere enn noe annet.

Og sist men ikke minst: Mobilen må ligge i lommen til hun kommer hjem. Oppdateringer og bilder av kolleger på jobben skal ikke legges ut på sosiale medier! Spør henne hvordan det går når hun kommer i gang. Hva er morsomt og hva er kjedelig? Det er bare å ønske lykke til. Og - hun må selvfølgelig gjerne melde seg inn i Negotia UNG, som er gratis for skoleelever. God sommer!

Mona Hermansen, rådgiver

Oppsigelsestid under permisjon

Spørsmål: Jeg er for tiden i mammapermisjon og har søkt – og fått tilslag – på jobb i et annet firma. Jeg skal si opp min nåværende jobb og har hørt at det er noen spesielle regler om oppsigelsestid og oppsigelse hvis man er i permisjon. Jeg har derfor noe spørsmål om hva som gjelder i mitt tilfelle.

Løper min oppsigelsestid mens jeg er i permisjon, eller starter den først når permisjonen min er avsluttet? Mammapermisjonen varer fram til midten av september. Hvis jeg sier opp jobben min nå i mai, løper oppsigelsestiden fra 1. juni slik at jeg er klar for ny arbeidsgiver 1. september? Eller begynner oppsigelsestiden å løpe først når jeg er tilbake i jobb i september?

Svar: Særreglene som gjelder i tiden man er i foreldrepermisjon o.l. er til for å gi arbeidstaker ekstra vern mot oppsigelse fra arbeidsgiver i perioden man er i permisjon. I denne saken sier arbeidstaker (du) opp selv, og særreglene du nevner regulerer ikke denne situasjonen.

Med andre ord kan du forholde deg til oppsigelsesfristen som fremgår av arbeidskontrakten din.

Hvis du for eksempel sier opp nå i mai måned vil oppsigelsestiden løpe fra og med 1. juni. Hvis du har 3 måneders oppsigelsestid etter arbeidskontrakten din, vil oppsigelsestiden være (resten av mai måned), juni, juli og august. Du er dermed fri fra forpliktelser overfor din nåværende arbeidsgiver den 1. september.

Einar Kismul, advokat

Oppsigelsestid etter agenturloven

Spørsmål: Jeg har jobbet som selger for et firma i 9 måneder, men fikk i forrige uke oppsigelse. Jobben min besto i å reise rundt til kunder i mitt distrikt og inngå avtaler om kjøp av firmaets produkter. Firmaet er en gründerbedrift, så jeg har ikke fått noen skriftlig arbeidsavtale ennå.

Daglig leder i firmaet sier at jeg kun har én måneds oppsigelsestid etter loven fordi jeg ikke har jobbet der så lenge. Hadde jeg vært ansatt i mer enn 5 år ville jeg hatt en oppsigelsestid på 2 måneder. Er dette riktig?

Svar: Aller først vil jeg minne om at en oppsigelse gitt av arbeidsgiver alltid skal være saklig begrunnet. Så til det konkrete spørsmålet ditt:

Dersom ikke annet er skriftlig avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og det ikke finnes tariffavtale i bedriften, er oppsigelsesfristen som utgangspunkt én måned etter arbeidsmiljøloven § 15-3. Daglig leder har for så vidt rett i at oppsigelsestiden etter arbeidsmiljøloven ikke utvides før man har vært ansatt i mer enn 5 år.

Det kan imidlertid se ut som om du i din stilling er å anse som en handelsreisende etter agenturloven § 1. En handelsreisende er etter agenturloven «en ansatt som har som oppgave å oppsøke tredjemenn og virke for salg eller kjøp av varer, som ikke medbringes, ved å innhente ordrer til arbeidsgiveren eller ved å inngå avtaler i arbeidsgiverens navn.» Dersom man faller innenfor denne definisjonen gjelder agenturlovens bestemmelser.

For en handelsreisende som har vært ansatt i minst seks måneder skal oppsigelsesfristen være minst tre måneder. Dette følger av agenturloven § 40.

Oppsigelsesfristen for deg blir derfor tre måneder, og fristen begynner å løpe fra og med første dag i måneden etter at du mottok oppsigelse, jf. agenturloven § 40 annet ledd.

Kristoffer Lien Heitmann, advokatfullmektig

Prosedyre ved krav om tariffavtale

Spørsmål: Vi er to Negotia-medlemmer i en liten bedrift med ca. 25 ansatte. Nå har vi funnet ut at vi ønsker å få en tariffavtale på arbeidsplassen. Hvordan skal vi gå fram?

Svar: Det er Negotia som på vegne av dere (medlemmene) vil kreve tariffavtale gjort gjeldende på arbeidsplassen din. Det er to viktige forhold som bør avklares før denne prosessen startes.

For det det første må man finne hvilken tariffavtale som skal kreves. Her er omfangsbestemmelsen i avtalen avgjørende. Det betyr at stillinstypen til medlemmene avgjør hvorvidt man faller inn under tariffavtalens virkeområde.

Dernest må det avklares om arbeidsgiver organisert i en arbeidsgiverforening. Hvis så er tilfelle vil det i utgangspunktet være et krav om å omfatte minimum 10 prosent av de organisasjonsmulige. Dersom 10-prosentregelen er oppfylt, er det i all hovedsak kun en formalsak å få en tariffavtale på plass.

Er arbeidsgiver ikke organisert stilles det ingen krav til hvor mange avtalekravet gjelder for. Det vil i praksis være opp til arbeidsgiver å godta kravet. Dersom arbeidsgiver reserverer seg, vil det kreves større tyngde – dvs. flere medlemmer – for å få tariffavtalen på plass. Motsatt vil det finnes arbeidsgivere som stiller seg positive til et avtalekrav selv med få medlemmer.

I de tilfeller der arbeidsgiver motsetter seg et tariffavtalekrav, vil Negotia bistå i en eventuell videre prosess for å få på plass tariffavtalen. Men uansett er det en oppfordring at dere prøver å få flere kollegaer til å bli medlem i Negotia. Er man flere organiserte, står man sterkere!

Nina Møglestue, forhandlingssjef

Fri i forbindelse med begravelse

Spørsmål: Har jeg rett til fri med lønn for å gå i begravelsen til min svigerfar?

Svar: Det oppstår i flere sammenhenger behov for fri fra jobben. Det gjelder blant annet ved tilvenning av barn i barnehage, første skoledag, besøk hos lege, tannlege, fysioterapeut, bryllup, begravelse, ved flytting eller ved akutte sykdommer i hjemmet.

Hvis en virksomhet ikke har regler om velferdspermisjoner i tariffavtaler, og heller ikke har lokal avtale eller praksis om dette, bestemmer arbeidsgiver i hvert enkelt tilfelle om det skal innvilges permisjon. Videre bestemmer arbeidsgiver hvorvidt permisjonen skal innvilges med eller uten lønn.

Dersom din arbeidsgiver har inngått tariffavtale med Negotia har du rett til fri med lønn i slike sammenhenger.

Anne Kathrine Nordvang, rådgiver