Tid for lokale lønnsoppgjør – Kritiske kriterier
Høysesongen for lønnsoppgjør er over oss. I de Lokale lønnsforhandlingene skal det tas utgangspunkt i den økonomiske virkeligheten hver enkelt bedrift befinner seg i. Og i den sammenhengen står de «de fire kriteriene» helt sentralt: Bedriftens økonomi, produktivitet, framtidsutsikter, og konkurranseevne.
.jpg)
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Disse kriteriene forteller – både hver for seg og til sammen – mye om bedriftens lønnsevne. Og de er altså utgangspunktet for de lokale lønnsforhandlingene. Ingen bedrifter er like, og partene lokalt må derfor i felleskap finne kilder og faktorer som best beskriver eller belyser hvert av kriteriene på deres bedrift.
Dersom det er flere fagforeninger i bedriften, anbefales det at det samarbeides om et felles syn på de fire kriteriene. Kriteriene er basert på hele bedriftens situasjon, og skal derfor ikke være forskjellig fra fagforening til fagforening lokalt.
Økonomi
Det er naturlig å begynne med bedriftens økonomi. Hva viser regnskapet? Er driftsresultatet godt? Og hvordan er lønnsomheten?
Årsregnskapet vil vise om bedriften går med overskudd eller underskudd. Det er viktig å finne ut mest mulig om hvilken verdiskapning virksomheten har hatt det siste året. Har overskuddet økt? Er gjelden redusert? Hvordan har egenkapitalen utviklet seg? Slike spørsmål er det viktig å finne best mulige svar på. Det kan være vanskelig å få en dekkende oversikt over bedriftens reelle situasjon, særlig i større konsern. Men jo grundigere man går til verks, jo bedre er man rustet til forhandlingene.
En annen verdifull kilde til informasjon er årsrapporten, som de aller fleste bedrifter utarbeider. Denne inneholder årsregnskapet og styrets årsberetning, og skal gi et dekkende bilde av bedriftens økonomiske situasjon og utvikling. Men – husk at årsrapporten først og fremst er myntet på aksjonærer og eiere. Den vil derfor ofte beskrive bedriften i mer positive ordelag enn hva ledelsen presenterer for de tillitsvalgte i forhandlingene.
Større bedrifter er ofte forpliktet til å utarbeide kvartalsrapporter og halvårsrapporter. Disse gir en mer oppdatert beskrivelse av bedriftens økonomiske situasjon. Finnes det slike i din bedrift, er det viktig at dere studerer disse godt.
Produktivitet
Det neste kriteriet er produktivitet. Kort sagt beskriver produktiviteten hvor godt bedriften utnytter ressursene sine. Hvor mye som blir produsert for hver arbeidstime er et aktuelt mål på dette. Hvis det for eksempel produseres like mange varer i etterkant av en nedbemanning som før – altså med færre ansatte – ja, da har produktiviteten økt. På samme måte vil investeringer i ny arbeidsbesparende teknologi kunne føre til produktivitetsvekst.
Økt produktivitet bør gi grunnlag for økt lønn!
Men for funksjonærer er det ikke helt enkelt å måle produktiviteten. Det er fordi arbeidsoppgaver og kravene til kompetanse og ansvar varierer med de ulike stillingene. Derfor er det viktig å vurdere produktiviteten i bedriften som en helhet, og ikke relatert til enkeltpersoner eller avdelinger.
Produktivitet kan utrykkes gjennom kvantitative mål som for eksempel antall solgte enheter, bestillinger, betjente kunder eller faktureringsgrad. Men produktivitet kan også måles i kvalitet, ved å se på servicegrad, kundetilfredshet og andre aktuelle forhold.
FAKTA
De fire kriteriene står sentralt i bestemmelsene om lokale lønnsforhandlinger i funksjonæravtalene Negotia har med arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke, og i overenskomsten med Spekter.
Kriteriene er bedriftens: økonomi, produktivitet, framtidsutsikter og konkurranseevne.
For tillitsvalgte og forhandlingsutvalg er det viktig å være bevisst på hvordan kriteriene skal «håndteres» under de lokale lønnsforhandlingene med bedriftens arbeidsgiver.
Framtidsutsikter
Når det gjelder det tredje kriteriet – bedriftens framtidsutsikter – vil det fort kunne være uenighet lokalt. I forbindelse med lønnsforhandlingene ser bedriften gjerne mørkere på framtiden enn hva de tillitsvalgte gjør.
Hovedregelen er at framtidsutsikter bør handle om forholdsvis nær framtid og om ting vi vet er på trappene. Antagelser og synsing om mørke skyer i horisonten langt fram i tid er ikke relevant diskusjonstema i lønnsforhandlingene!
Styrets beretning i årsrapporten er en god kilde også i denne sammenhengen. Den skal inneholde bedriftens syn på framtidige utfordringer og usikkerhetsfaktorer. Også budsjettet skal gi en klar pekepinn på hva bedriften oppfatter som oppnåelig inntjening i tiden framover.
Andre kilder kan være uttalte muligheter for vekst, vedtatte strategier og ordrebeholdning. Dessuten vil større investeringer i nytt utstyr være et signal om at bedriften har et positivt syn på fremtiden.
Konkurranseevne
Så kommer vi til konkurranseevnen. Her er det snakk om bedriftens evne til å selge produkter eller tjenestene sine i konkurranse med andre. Økte markedsandeler er et tydelig mål for økt konkurranseevne. Andre faktorer kan være høyere kompetanse blant de ansatte, nye produkter, investeringer i nytt utstyr, medarbeidertilfredshet, varepriser eller valutakurser.
Teksten i artikkelen er basert på Negotias instruksjonsfilm om de fire kriteriene.
En god regel
For tillitsvalgte og forhandlingsutvalg ved lønnsoppgjør:
Hvis en bedrift har råd til å gi rause aksjeutbytter eller lønne lederne bedre, har den også råd til å gi de ansatte høyere lønn. Hvis bedriften oppnår gode resultater, skal våre medlemmer ha sin rettmessige andel av de verdiene de har vært med på å skape.