Leder

Relevante verdier

Terje Bergersen

Ansvarlig redaktør

I denne utgaven av Negotia magasin kan du lese et større intervju med et ungt medlem som tar mye ansvar. Han heter Lasse Lundsholt, og har i en alder av 22 år flere viktige verv i organisasjonen. Det ene er som hovedtillitsvalgt for medlemmene i strømleverandøren LOS i Kristiansand. Og til sommeren er han deltaker på Genèveskolen for tillitsvalgte i Norden.

At unge medlemmer som Lasse kaster seg inn i fagforeningsarbeidet med liv og lyst, er alltid spennende og interessant. Hva er bakgrunnen, hva er drivkraften, hva er målet? Da vi spurte ham om litt av dette, svarte han med å framheve forhold som samarbeid, innflytelse og medbestemmelse. Altså, mye av det som betraktes som de klassiske fagforeningsverdiene.

Var de ikke avleggs likevel? Nei, den unge mannen mener ikke det. Han sier tvert imot at de klassiske verdiene fortsatt er høyst relevante, og at han har sett verdien av dem gjennom arbeidserfaringen hittil. Han tror ikke vi trenger å finne opp hjulet på nytt, men heller at vi må lete etter nye måter å kommunisere på.

Negotia er for øvrig fullt av engasjerte og dyktige tillitsvalgte. De utgjør en avgjørende stamme og styrke i organisasjonen. De går på kurs og utdanner seg til gode forhandlere, og møter ledelsen i sine bedrifter for å enes om løsninger til beste for medlemmene de representerer. Nå går vi inn i den tiden som for mange inneholder de viktigste forhandlingene gjennom året – nemlig lønnsoppgjøret. I Negotia skjer dette i hovedsak lokalt i de enkelte bedriftene. Lokale oppgjør tilpasset lokale forhold.

I år et det også hovedoppgjør, som betyr at tariffavtaler og overenskomster skal reforhandles på organisasjonsnivå. Det starter med frontfaget – som representerer den konkurranseutsatte industrien – tidlig i mars. Deretter følger de andre tariffområdene på. Negotia forhandler sine avtaler med arbeidsgiverorganisasjonene Virke og Spekter i første halvår, mens NHO-området behandles til høsten.

Vi sier lykke til – på alle nivåer!