Artikkel

Ny global rammeavtale

I februar undertegnet Telenor en fornyet utgave av den globale rammeavtalen for fagorganisering i konsernets datterselskaper i utlandet.

Tekst og foto:
Terje Bergersen

Samlet på Fornebu. Fra venstre: Eirik Bornø, Negotia; Cecilie Heuch, Telenor; Teresa Casertano, UNI; Ane Nore Nyhus og Anne Aanensen, Telenor og Roger Rønning, Negotia Telenor.

Avtalen be første gang signert i 2013. Den kom på plass etter mange års arbeid gjennom den internasjonale fagforeningssammenslutningen UNI Global Union. UNI er offisiell part i avtalen på vegne av arbeidstakersiden og deltok på re-signeringen.

Forbundene i Telenor som er del i rammeavtalen er Negotia, Tekna, El og It og NITO. Roger Rønning, konserntillitsvalgt for Negotia i telegiganten, gir denne kommentaren:

- Denne rammeavtalen er viktig i arbeidet for å sikre vilkårene til ansatte i Telenors datterselskaper i utlandet. Den har blant annet bidratt til at det har kommet på plass fagforening i Grameenphone i Bangladesh, sier Rønning.

Fungerte ikke

Siden 2017 har rammeavtalen på grunn av vanskelige samarbeidsforhold ikke vært i virksomhet. Det var blant annet lenge slik at myndighetene i Bangladesh ikke tillot funksjonærer å organisere seg.

– Rammeavtalen fungerte ikke etter hensikten, siden de ansatte i Grameenphone i praksis var nektet å danne fagforening. Vi så derfor ikke noe poeng i å videreføre avtalen. I løpet av det siste året har imidlertid ting endret seg, slik at vi nå mener det er et godt grunnlag for å få avtalen i gang igjen, sier UNIs generalsekretær Christy Hoffman, som deltok på videoskjerm under signeringsmøtet.

Cecilie Heuch (Group HR), undertegnet avtalen på vegne av Telenor. Hun ser fram til godt samarbeid.

– Vi er glade for at denne partnerskapsavtalen blir fornyet. Hos Telenor streber vi alltid etter å fremme dialog mellom dem som jobber i vår organisasjon. Vårt engasjement for våre egne mennesker er kjernen i hvordan vi opererer.

– UNI har spilt en viktig rolle i å fremme arbeidernes rettigheter gjennom mange år. Vi ser fram til et godt samarbeid med utgangspunkt i avtalen, og spesielt til å gjøre framskritt i partsdialogen ved Grameenphone i Bangladesh, sier Heuch.

Rett til å organisere seg

Det var på våren 2019 det ble klart at myndighetene i Bangladesh tillater organisering blant funksjonærer.

– Negotia har vært sterkt engasjert i denne saken gjennom medlemskapet i UNI Global Union, og fordi forbundet er en av store arbeidstakerorganisasjonene i Telenor. Blant annet er saken tatt opp med norske myndigheter ved flere anledninger, ettersom staten er en stor deleier i Telenor. Her har våre tillitsvalgte og UNI samarbeidet med ledelsen i Telenor. Vi har et ansvar for at ansatte i andre deler av verden får flere rettigheter og bedre arbeidsvilkår, sier Negotias 1. nestleder Eirik Bornø.