Tariffoppgjøret 2020

Går mot ny AFP-utsettelse

Alle signaler tilsier at en revisjon av avtalefestet (AFP) pensjon i privat sektor heller ikke denne gangen blir tema i oppgjøret.

Christopher Navelsaker, sektorleder i YS Privat

Et partssammensatt utvalg som vurderer endringer i ordningen har vært i sving siden 2017, og saken har tidligere vært utsatt flere ganger. Sektoransvarlig i YS Privat, Christopher Navelsaker, sitter i referansegruppen til utvalgsarbeidet. Han sier dette om framdriften per nå (medio februar):

– Arbeidet med evaluering av AFP har vist seg mer omfattende og krevende enn man la til grunn når utvalgsarbeidet startet. Dette har medført at saken ennå ikke er moden for å tas inn i tariffoppgjøret. Mye tyder på at AFP blir forhandlingstema først ved mellomoppgjøret i 2021.

AFP er i dag en kvalifiseringsordning som blant annet setter strenge krav til arbeidstakerens ansettelsesforhold i syv av de siste ni årene før fylte 62 år. Kunnskapen er ofte mangelfull hos bedriftene og mange arbeidstakere har opplevd å miste AFP-retten, ofte i forbindelse med nedbemanning.

– Slik det ser ut så langt vil man trolig ikke bli kvitt alle fellene knyttet til AFP-rettighetene, men jeg tror det kommer til å bli mye bedre, sier Navelsaker.