Notabene

Digital etikk – regjeringen har lyttet

– Den nylig framlagte strategien for kunstig intelligens viser at regjeringen har lyttet til Negotias innspill. Vårt målrettede arbeid har gitt gode resultater så langt, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen

Tett på. – Det som blir viktig nå er at partene finner gode løsninger sammen, og at vi som fagforening er tett på og følger opp, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen. Her med statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Foto: Vetle Daler.

Negotia har i lengre tid jobbet for å øke oppmerksomheten rundt ansvarlig digitalisering og de etiske utfordringene med kunstig intelligens.

– Vi har også sammen med resten av YS, Tekna, Nito, NHO og en rekke store selskaper, blant annet Telenor, initiert en erklæring om ansvarlig bruk av kunstig intelligens i arbeidslivet. Et hovedpoeng i denne erklæringen er behovet for tydelige etiske retningslinjer og prinsipper for digitalisering og bruken av kunstig intelligens, sier Negotias forbundsleder.

Midtveis i januar la daværende digitaliseringsminister Nikolai Astrup fram «Nasjonal strategi for kunstig intelligens». Her framheves blant annet disse sju etiske prinsipper for kunstig intelligens (KI):

  • KI-baserte løsninger skal respektere menneskets selvbestemmelse og kontroll

  • KI-baserte systemer skal være sikre og teknisk robuste

  • KI skal ta hensyn til personvernet

  • KI-baserte systemer må være gjennomsiktige

  • KI-systemer skal legge til rette for inkludering, mangfold og likebehandling

  • KI skal være nyttig for samfunn og miljø

  • Ansvarlighet, som utfyller de andre kravene

Datatilsynet er også tiltenkt en viktig rolle, i tillegg til at de enkelte virksomheten får et større ansvar enn tidligere.

– Det som blir viktig nå er at partene finner gode løsninger sammen, og at vi som fagforening er tett på og følger opp på en hensiktsmessig måte, sier Monica A. Paulsen.